Samanyolu Galaksisi'nin milyarlarca yıl önce şekillenip uzayın derinliğinden çıkan 2000 kadar 'haydut' kara delik tarafından çevrildiği açıklandı.
Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden bir ekip galaksi oluşumunun bilgisayar similasyonunu çıkardı. Similasyonda Samanyolu Galaksisi'nin diğer küçük galaksilerle birleşip nasıl büyüdüğünü ve aç uzay fenomenleri tarafından nasıl kuşatıldığını gösteriyor.
Bilim insanları her galaksinin merkezinde bir kara deliğin olduğuna inanıyor. Galaksiler birleştiğinde merkezindeki kara delikler de birleşiyor ve Güneş'ten milyonlarca kat büyüklükte bir kara delik oluşturuyor.
Ancak kara delikler arasındaki çarpışmalar büyük çekimsel dalgalar yaratıyor. Bu dalgalar kara delikleri bulunduğu galaksinin dışına itiyor.
California Üniversitesi'nden Valery Rashkov ve Piero Madau'nun ortaya çıkardığı similasyonda bu kara deliklerin 70 ile 2000 arasında olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre bu serseri karadelikler Samanyolu Galaksisi'nin çevresinde oyalanıyor.
California Üniversitesi uzmanları yalın halde bulunan bu kara deliklerin tespitinin mümkün olmadığını düşünürken Harvard Üniversitesi'nden Avi Loeb verili teknoloji ile bu kara delikler hakkında bilgiler elde edilebileceğini savunuyor.
Valery Rashkov ve Piero Madau'un çalışmalarının ayrıntıları arXiv adlı online dergide yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder