19 Nisan 2013

Bitcoin'in yatırımcılar arasındaki popülaritesi artıyor


Bitcoin kullanıcılarının sayısı giderek artsa da sanal para biriminin para aklamada kullanılabileceği endişeleri sürüyor.

Bitcoin, matematiksel bir algoritmaya dayanan sanal bir para birimi ve kullanıcı sayısı giderek artıyor. Bitcoin'in kullanımında herhangi bir merkez bankası yer almıyor ve kullanım miktarı ile değeri tamamen kullanıcılar belirliyor.

Bitcoin geçtiğimiz hafta yüzde 70 civarında değer kaybetti. Kullanıcılardan biri olan 53 yaşındaki Norman Vialle, "Bitcoin, piyasaya yeni çıktığı için volatil ancak buna rağmen bir ay önceye kıyasla değeri hala çok yüksek" diye konuştu.

Araba satıcısı olan Vialle kısa süre önce ödemeler için Bitcoin kabul etmeye başladı. Müşterilerinden biri 40 bin dolar değerindeki Jeep için gelecek ay Bitcoin ile ödeme yapmayı planlıyor.

Ay başında Bitcoin'in değerinde görülen yükselişin ardından fiyatlarda görülen ani düşüş yatırımcıları sarstı. 70 dolara kadar yükselen bir Bitcoin biriminin değeri yüzde 39 değer kaybederek 50 dolara geriledi.

Javelin Strateji ve Araştırma'dan üst düzey danışman Beth Robertson, "Bitcoin'in piyasa genelinde kabul gören bir ödeme aracı olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

Regülatörler, Western Union WU -0.12% gibi şirketlerin tabi olduğu para aklama kurallarına uymak kaydı ile ilk defa sanal para birimlerine onay verdi. Henüz bir regülasyon oluşturulmamasına rağmen Silikon Vadisi'ndeki risk sermayedarları ile web programcıları Bitcoin beklentilerini yükseltti.

İnternet üzerinden ticaret yapan kişileri maliyetleri azaltmaya odaklanmış durumda. Bu nedenle Bitcoin gibi ödeme araçlarının popülaritesi giderek artıyor. Ancak işlemlerin imzasız yapılması nedeniyle para aklamada ve uyuşturucu kaçakçılığında kullanılmasından endişe ediliyor.

The Wall Street Journal 
Haberin Tamamı İçin:
http://www.wsj.com.tr/article/SB10001424127887324493704578428540856360424.html?mod=WSJTur_WSJTurkeyHome_MiddleFifthSummaries

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder