18 Nisan 2013

Boston’daki Saldırı Sonrası ABD’eki Müslümanlar Gergin


Boston Maratonu bombalama eylemlerine ilişkin soruşturma devam ederken, Amerikalı Müslümanlar da olaya ilişkin İslami bir bağlantının çıkması halinde, kendilerine yönelik ırksal profillemenin ve nefret saldırılarının artacağından endişe ediyorlar.

Soruşturma görevlileri halen saldırıların kim ya da kimler tarafından ya da ne amaçla işlendiğini bilmediklerini söylüyorlar.

Fakat yetkililerden gelen bu yöndeki açıklamalara rağmen en az iki haber kaynağı, Suudi kökenli bir adamın şüpheli olarak gözaltına alındığına dair haber yaptı.

Guardian’ın haberine göre Amerikan Müslüman İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) New York kolunun yönetici müdürü Muneer Awad konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Amerikalıların ABD’de yaşanan her türlü terör eyleminin bir Müslüman tarafından işlendiğini varsayma yönünde şartlanmış olduklarını belirtti.

Suudi kökenli birinin şüpheli olduğu yönündeki haberlere işte bu sebeple kolayca inanıldığını belirten Awad, ayrıca Müslümanların yaşadığı endişenin yeni bir şey olmadığını, bu durumun 11 Eylül saldırılarından bu yana var olduğunu söyledi.

Awad konuşması sırasında, muhafazakar bir köşe yazarı olan Erik Rush’ın saldırılar sonrası Twitter hesabı üzerinden “Müslümanlar kötüdür. Haydi hepsini öldürelim” yazmasına atıfta bulundu. Rush, Twitter’da tepkilere neden olan bu açıklamasını, sonrasında sadece kinaye yaptığını söyleyerek savundu.

ABD’de, Müslüman ve Araplara karşı işlenen nefret suçları 11 Eylül saldırılarından sonra önemli ölçüde artış kaydetti.

Brennan Center for Justice isimli oluşumun özgürlük ve ulusal güvenlik programı direktör yardımcısı Faiza Patel, FBI verilerinin Müslümanların diğer vatandaşlara göre nefret suçlarına hedef olmalarının üç kat daha fazla muhtemel olduğunu gösterdiğini belirtti.

Institute for Social Policy and Understanding isimli enstitüden Sahar Aziz, hükümetin Boston saldırıları sonrasında temkinli davrandığını belirtti.

Aynı zamanda Texas Wesleyan hukuk fakültesinde doçent doktor olan Aziz, geçtiğimiz dönemlerde yaşanan olaylara kıyasla hükümetin bildiklerini kamuoyuyla paylaşmada temkinli davrandığını fakat bunun yanı sıra ABD’nin, insanların günah keçisi durumuna düşürülmesine karşı önlem alması gerektiğini belirtti.

Müslümanlar için asıl sorununun, şüphelinin gerçekten Müslüman biri çıkması halinde ne olacağı olduğunu söyleyen Aziz, Amerikalıların suçun suçluyla aynı inancı paylaşan diğer kişilere yüklenmemesi gerektiğini düşüneceklerini ümit ettiklerini belirtti.(TurkishNY.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder