18 Nisan 2013

İnanılmaz hikaye! 2 saatte 68 dolar harcayarak bir internet ünlüsü icat etti


Santiago Swallow adını hiç duydunuz mu? Kendisi, kimsenin adını bile duymadığı gelmiş geçmiş en ünlü ‘kişi’.

Twitter profilindeki tam bir Hollywood yakışıklısı gibi göründüğü fotoğrafının yanında Twitter’ın en prestijli işareti olan ‘tescil edilmiş hesap mavisi’ var. 10 binlerce takipçisine gönderilmiş, ‘kilo kaybetmeden önce umut kazanın’ , ‘yazmak sonsuza kadar yaşamak demek’ gibi sakız kağıdı öğütlerini andıran Twitler…


Wikipedia’daki başlığındaki bilgiler de başdöndürücü. Bir bakıyorsunuz, TED konferanslarında ‘internet çağında kendini yeniden tahayyül etmek’ türünden konuşmalar yapan aranan bir konuşmacı ve düşünür, bir bakıyorsunuz Austin’in yıllık geleneksel sanat teknoloji ve müzik etkinliği South By Southwest (SXSW) festivalinin katılımcılarından. Wikipedia’ya göre Swallow, Meksika doğumlu, Amerikalı motvasyon konuşmacısı, danışman, eğitimci, yazar. Bazı görüşleri tartışmalar bile yaratmış. Düşünceleri resmi web sitesine göre bu sene sonunda yayınlanacak ‘’Self: Imaginary Identities in the Age of The Internet’’ kitabında yer alacakmış.

Yaşadığı 48 saat boyunca bu derece etkileyici bir profile sahip bu ünlü insan hakkında bilinmeyen tek şey ise aslında uydurma bir karakter olduğu. Kevin Ashton QZ’de Santiago Swallow’u 14 Nisan Pazar günü kendisinin yarattığını açıkladıktan birkaç saat sonra önce Twitter sonra da Wikipedia’ki hesap ve başlığı silindi. Ne TED konuşmacısı ne Austin festivaline katıldı ne de yayınlanmaya hazır bir kitabı var.

Ashton bu kadar ünlü bir karakteri yaratmasının 14 Nisan 2013 Pazar günü 2 saatine ve sadece 68 dolara mal olduğunu yazdı. Alonzo Arbuckle, Leon Ling, Phil Portlock ve Judson Jackman gibi isimler arasından Santiago Swallow da karar kılan Ashton daha sonra Twitter hesabı için bir Gmail hesabı açtı. Daha sonra da internetin ‘herşey 1 liraya’ dükkanı gibi olan fiverr.com’a girerek, Twitter takipçilerini satanları aradı. Santiago’ya, 90 bin takipçiyi 50 dolar ödeyerek satın aldı. Ardından, Google görsellerinde bulduğu 3 resmi karıştırarak bir fotoğraf üretti.

Peki ya ‘mavi onay’ işareti? Profilde fotoğrafın da yer aldığı arka plan fotoğrafına, tam isminin yanına gelecek şekilde bir mavi onay işareti fotoğrafı yerleştirmekle elde edildi. Zaten 90 bin takipçiyi gören mavi işarete dikkatle bakmıyordu artık.

Twitlerini ise kullanıcı adına otomatik Twit atan veya Retweet yapan TweetAdder’dan yararlandı.

Son olarak ise Santiago’nun Wikipedia başlığını açarak uydurma hikayesini yazdı. Biyografiyi yazarken Peter Drucker’ın biyografisinden yararlanmış. WordPress’te açılan resmi web sitesi ise 18 dolara mal olmuş.

Ashton, böyle bir karakter yaratarak, böyle karakterler ve sahte takipçiler yaratarak kendisinin piyasa değerini artıran ‘gerçek ünlülere’ dikkat çekmek istediğini belirtiyor. Sosyal medyada muteberliğin popülarite ile çok kolay karıştırıldığını vurguluyor. On binlerce takipçi çok rahatlıkla bir başarı ve iyi şöhret değeri olarak görülebiliyor. Yelp gibi bir sitede birkaç yüz ‘süper restoran tavsiye ederim’ yorumu, restoranınızın kapısında sıra oluşmasına yol açabiliyor. Bir kişiyi daha iyi tanımak için ilk önce Google’a girmenin refleks haline geldiği günümüzde, kendine internette sevgili arayanlar, iş arayanlar, müşteriler bu yola çok başvuruyor.

Lady Gaga, Justin Bieber ve Barack Obama’nın takipçilerinin önemli kısmının sahte olduğu yakın zamanlarda art arda medyaya yansıdı. Twitter’da en çok takip edilen 20 kişinin takipçilerinin sadece ortalama yüzde 28’inin gerçek insanlar olduğu tahmin ediliyor. Geri kalan hesaplar ya sahte ya da artık faal olmayan hesaplar.(amerikabulteni.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder