10 Eylül 2016

Merrill Lynch: %20-50 ihtimalle Matrix’te yaşıyoruz, hayat sadece simülasyon!


Başlığı yanlış okumadınız. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri gerçekliğimizi sorguluyor!


Bank of America Merill Lynch analistlerine göre, şu anda yüzde 20-50 ihtimalle Matrix’te yaşıyoruz; yani deneyimlediğimiz dünya aslında sadece bir simülasyon olabilir.

Banka tarafından gelecekteki gerçeklik senaryoları üzerine yazılan raporda, bilimadamları, filozoflar ve ünlü işadamlarının insanların şu anda bilgisayarlar tarafından kontrol edilen sanal bir dünyada yaşadığına yüzde 20 ila 50 arası ihtimal verdiği belirtiliyor. Görüşlerine başvurulan isimler arasında Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, and Nick Bostrom gibi isimler var.

Raporda üzerinde durulan argüman şu: Milyonlarca insanın aynı anda dahil olabildiği fotogerçekçi üç boyutlu simulasyonlar yaratmaya şimdiden çok yakınız.  Yapay zeka, sanal gerçeklik ve bilgisayarların gücünün geldiği seviye malum. O zaman gelecekteki insanların da atalarının bir simülasyonunu yapmaya karar vermiş olması akla yatkın bir senaryo.

Analistler yazıda Nick Bostrom’un insan ırkı için ortaya koyduğu üç senaryoya da atıfta bulunuyor.

“İnsan sonrası” aşamaya gelmeden yokoluş
“İnsan sonrası” aşamaya ulaşma, ancak evrimsel tarihten kopmak

Zaten şu anda Matrix’te yaşıyoruz

Ancak Bostrom’un 2003’te yayımlanan makalesine göre, bu senaryoların hangisinin gerçekleşeceğini hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Çünkü, “Eğer şu anda bir simülasyonda yaşamıyorsak, gelecek jenerasyonların atalarının simülasyonunu yaratmayacağı  neredeyse kesin.”

Yani bu mantıkla baktığımızda Matrix’te yaşadığımız doğruysa bile bu felsefi sorunun cevabının aslında hiç bir önemi olmadığını söyleyebiliriz.

Daha basit bir şekilde şöyle anlatabiliriz: İki ihtimal var, ya Matrix’teyiz ya da değiliz. Eğer değilsek Matrix’i yaratma ihtimalimiz çok düşük, çünkü Matrix’i yaratmak mantıklı olsaydı zaten yaratırdık ve içinde olurduk.

Matrix’te olup olmamamızın yatırım kararlarımızı nasıl etkilediği ise belirsiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder