6 Haziran 2013

Türk Polisi, Amerikan Polisine Göre Nerede Duruyor?

Türkiye’de yaşanan son gelişmelerde polis, orantısız güç kullanmak ve protesto gösterilerine müdahalede aşırıya kaçmakla suçlandı.

Vatandaşların emniyetini tahsis etmek ve protestocuların kamu malına zarar vermesini engellemekle yükümlü polis güçleri ve göstericilerin karşı karşıya gelmesi, karşılıklı şiddeti körükleyebiliyor.

Gezi Parkı'nda polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar gelinen noktayı yeniden gözler önüne serdi. Yine demokrasi konusundaki eksikler gündeme getirildi. Demokrasinin beşiği olan Batılı ülkelere referanslar verilerek göndermeler yapıldı.

Peki, Gezi Parkı protestoları çerçevesinde taş, sopa, havai fişek ve molotoflarla polis araçları, ambulanslar ve toplu taşıma araçlarına zarar veren protestoculara, “gelişmiş ve demokratik” ülkelerin polisleri nasıl bir yaklaşım sergilerdi?


Bazı Ülkelerden Polisin Uygulamalarına İlişkin Örnekler:

Tarih 26 Eylül 2012. İspanya'nın Başkenti Madrid'de binlerce protestocu, İspanya Meclisi önünde kemer sıkma politikalarını ve seçilmiş liderlere güven kaybını protesto ediyordu. Başbakan Mariano Rajoy'un daha fazla kemer sıkma kararı öncesi "Kongreyi işgal et" eylemi başlamıştı. Polis göstericilere müdahele etti. Polisin müdahalesi son derece sertti. Coplar ve plastik mermilerle göstericiler dağıtılmak istendi. En az 60 kişi yaralandı 35 kişi tutuklandı.

Tarih 20 Ekim 2011... Tarihi darboğazdaki Yunanistan ikinci kemer sıkma politikasının hazırlığını yapıyordu. Konu meclise geldi. 154 vekil evet, 141 vekil hayır oyu verdi. Pakette ücret kesintilerinin yanı sıra emekli aylıklarının da sınırlanması söz konusuydu. Ülkede genel grev kararı alındı. 100 bin insan başkent Atina'daki protestolara katıldı.

Çevik kuvvet polisi kanserojen göz yaşartıcı gaz kutuları ve sersemletici bomba ile protestoculara müdahale edince protestocular da taşlarla yanıt verdi ve gösteriler hızla şiddete dönüştü.


Tarih 16 Eylül 2011... İtalya'nın başkenti Roma'da kapatalizmi, kemer sıkma politikalarını protesto eden ve Wall Street eylemlerine destek veren İtalyan protestocuların da öfkesi polisin müdahalesi ile zirveye çıktı. Onlarca kişi yaralandı. Protestocular arabaları ateşe verdi, polise şişe fırlattı, alışveriş merkezlerinin ve bankaların camlarını kırdı. İsyan olayları karşısında polisin müdahalesi yine çok sert oldu. İtalyan polisi Roma'da göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla göstericileri dağıtmaya çalıştı. Onlarca yaralının yanı sıra yüzlerce gözaltı da gerçekleşti.

Gezi parkı eylemleri süresinde 4-5 kez açıklama ihtiyacı hisseden ve itidalli olma çağrısı yapan ABD ise wall street eylemlerini çoktan unutmuşa benziyor.

Zuccotti Parkında, ahlaksız kapitalizm anlayışını ve aşırı kar hırsını protesto etmek isteyen göstericiler Wall Street'i işgal et eylemi başlatınca, demokrasi havarisi kesilen ABD'nin polislerinin gösterdiği şiddet dünyayı bile hayret içerisinde bıraktı. Yüzlerce gözaltı ve yaralanma oldu. Sadece 17 Eylül 2012 yılında 185 kişi gözaltına alındı.

Davutoğlu’ndan Kerry’ye Occupy Wall Street Hatırlatması

Taksim'deki olayların ardından ABD'li yetkililer tarafından arka arkaya yapılan açıklamalar üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i telefonla arayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, pek çok demokratik ülkede benzer eylemlerle karşılaşıldığına işaret ederek, son dönemde ABD'de yaşanan "Occupy Wall Street" olaylarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.


Amerikan Polisi Otobüs Yakmaya İzin Verir mi?

Amerikan polisi, birçok olayda şahit olunduğu üzere amaçları ne olursa olsun protestocuların belediye otobüsü, ambulans ya da polis otosunun yakılmasına kadar aşırıya kaçmalarına müsaade etmiyor. Benzer girişimlere şiddetle cevap veren polis, göstericileri aralarında bulunan siyasetçiler ve ünlü isimlerle birlikte toplu şekilde gözaltına alıyor.


Türkiye Önemli Yol Katetti

İster gelişmiş ister az gelişmiş ülkelerde olsun toplumsal gösteriler kontrolden çıkmaya fazla müsait olduğu için beklenmedik sonuçlar verebiliyor.


Türkiye bu konuda bir hayli yol kat etti. Gerek polislerin eğitimi gerekse toplumsal olaylarda kullanılan müdahale araçları gelişti. Toplumsal olaylarda ve müdahale sürecinde zaman zaman sertlikler yaşansa da ne ABD, ne İngilitere ne İspanya ne de Almanya bu konuda Türkiye'ye örnek gösterebilecek durumda değil.
(Turkishny.com, Haber7.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder