Reyhanlı’daki patlama haberini özet haberlerle geçiştiren Batı medyası, gezi parkı eylemlerinin ardından bir “Türk baharı” beklentisi içerisine girerek birçok şişirme ve çarpıtma habere imza attı.
Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeleri Wall Street olaylarından hiçbir farkı olmamasına rağmen Arap baharına benzetilerek “Türk baharı” olarak etiketlemeye çalışan dış basın, Taksim meydanı ve Kahire’deki Tahrir meydanı’nda yapılan gösterileri birbirine eş tuttu.
CNN iReport’da Erdoğan Göstericileri Asmakla Tehdit Etti Dezenformasyonu
Başbakan Erdoğan’ın darbeciler tarafından asılan Başbakan Adnan Menderes’e ilişkin yaptığı hatırlatma,CNN iReport sitesinde “Erdoğan, göstericileri asmakla tehdit ediyor” şeklinde bir dezenformasyona dönüştü.
Başbakan’ın sözkonusu açıklaması İngilizce altyazılarla video paylaşım sitesi YouTube’a konurken, Erdoğan’ın seküler Türkleri ölümle tehdit ettiği iddia edildi.
Birçok yabancı basın kuruluşu toplumun sınırlı bir kısmı tarafından desteklenen protesto gösterilerini Türk halkının tüm kesimlerine malederken, yayınlanan birçok haberde İstanbul’un 2020’deki olimpiyatlara ev sahipliği yapması ihtimali sorgulandı.
Provokasyon amacıyla sosyal medyada paylaşılarak Türk polisine atılan iftiralar ve yalan ölüm haberleri de gezi parkı protestolarına ilişkin olarak dünya genelinde geniş çaplı bir dezenformasyona neden oldu.
Sosyal Medyada Yalanlar
Batı medyasında ve sosyal medyada gerçekleştirilen Türkiye aleyhtarı yayınlar ve provokasyonlara, Katar merkezli El Cezire televizyonu'nun Balkanlar'a yönelik yayın yapan sitesinden cevap geldi. El Cezire Balkanlar, gezi parkı protestoları çerçevesinde sosyal medyada yayınlanan yalan fotoğraflara ilişkin bir haber yayınladı.
Sosyal medyada "Taksim protestolarına destek veren 40 bin kişi boğazı yürüyerek geçti" şeklinde yayılan bu fotoğrafın İstanbul'da geleneksel olarak her yıl tertiplenen Avrasya Maratonu'na ait olduğu belirlendi.
Polisi, elinde Türk bayrağı taşıyan bir çocuğu kovalarken gösteren fotoğrafın orijinali Belarus'ta çekilmiş.
Göstericilerin Ankara'da parlameto binasına yürüdüklerini iddia edilerek yayınlanan bu fotoğraf ise Strazburg'da Kürtler tarafından yapılan bir protesto gösterisine ait.
Sosyal medyada 22 yaşındaki Abdullah Cömert’in öldüğü Antakya’da çekildiği iddia edilen bu fotoğraf ise 2009 yılında ABD Başkanı Barack Obama’nın vazifeye başlama töreninde çekilmiş. (Turkishny.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder