11 Haziran 2013

Telefon Skandalını Sızdıran Kişi Ortaya Çıktı

Geçmişte, CIA ve Ulusal Güvenlik Dairesi için çalışan 29 yaşındaki Edward Snowden, gazetelere bilgiyi sızdıran kişinin kendisi olduğunu söyledi


Amerikan istihbarat birimlerinin telefon kayıtlarını takibe aldığı ve Internet şirketlerinin veri tabanlarına girdiği yolundaki haberin kaynağı ortaya çıktı.

29 yaşındaki Edward Snowden, Guardian ile Washington Post gazetelerini arayarak konuyla ilgili bilgileri aktardığını söyledi.

Geçmişte, CIA için bilgisayar teknisyeni olarak çalışan Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi için de taşeron olarak çalışmış.

Halen Hong Kong’da bulunan Snowden, saklanmayacağını, yaptığının doğru olduğuna inandığını söyledi.  Snowden, hükümetin potansiyel terör tehditlerini belirlemek üzere yürüttüğü programı açıklamakla büyük bir risk aldığının farkında olduğunu da kaydetti.

Edward Snowden, ifade özgürlüğü olan ve kişisel bilgilerin gizliliğine saygı gösterilen herhangi bir ülkeye sığınmak istediğini de söyledi.

Amerikalı yetkililer programın varlığını inkar etmedi, ancak telefonların dinlenmediğini, sadece arama kayıtlarının alındığını bildirdi. İstihbarat yetkilileri, Internet şirketlerinin veri tabanlarına sağladıkları erişim sayesinde çok sayıda terör eylemini engellediklerini de belirtti.

Adalet Bakanlığı, bilgilerin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı, ancak konuyla ilgili olarak fazla ayrıntı vermedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz istihbarat programlarının yasal olduğunu ve kişisel hakları tehdit etmediğini söyledi. Ancak Bakan, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi ile işbirliği yapıp yapmadıkları konusunda bilgi vermedi.

Snowden, gazetecilere Pazar günü gönderdiği mektupta, “Tarihte, birkaç terör örgütünün veya hukuksuz devletin yarattığı tehditlerin çok daha büyüklerinin üstesinden, bu tür programlar olmadan, geldik. İstihbaratın önemini inkar etmiyorum, ancak, topyekun programlara, herkesin izleme altına alınmasına karşıyım. Bu programlar, özgür topluma ve onların kurumlarına, alınmamış istihbarattan daha büyük bir tehlikedir” dedi.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, bu programların açıklanmasının ulusal güvenlik açısından büyük bir sorun oluşturduğunu söylüyor.(amerikanınsesi.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder