6 Haziran 2013

Milyonlarca Amerikalının Telefon Kayıtları Gizlice Toplandı

İngiliz gazetesi The Guardian’da çıkan bir haberde Obama yönetiminin, çok gizli bir mahkeme emri altında, ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden U.S. Verizon’un milyonlarca müşterisinin telefon kayıtlarını gizlice topladığı belirtildi.

ABC News’un haberine göre Çarşamba günü The Guardian’ın internet sitesinde yayınlanan gizli emrin bir kopyasında, Verizon’dan, sistemleri üzerinden yapılan tüm aramalara ilişkin Ulusal Güvenlik Teşkilatı’na (National Security Agency - NSA) günlük bazda bilgi vermesinin talep edildiği ortaya kondu.

Söz konusu emir, ABD’deki şüphelenilen teröristlerin ve yabancı ülke vatandaşlarının belirlenmesine yardımcı olabilecek özel bilgilere ilişkin gizli hükümet taleplerine bakan Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi (Foreign Intelligence Surveillance Court) tarafından 25 Nisan tarihinde verildi. Emrin süresi 19 Temmuz tarihinde sona eriyor.

Belgenin doğruluğu, ABC News tarafından bağımsız olarak teyit edilemiyor. Öte yandan NSA ve Verizon da yorum taleplerine cevap vermediler.

Ayrıca kıdemli bir Obama yönetimi yetkilisi de Guardian tarafından yayınlanan emrin orijinalliğini doğrulamayı kabul etmedi fakat bu tür verilerin toplanmasını, ABD’nin korunması adına önemli bir araç olarak savundu.

Emre bağlı olarak, hükümet, Verizon üzerinden yapılan aramalardaki her iki tarafın da telefon numaralarını, aramanın süresini, yer bilgisini ve aramanın yapıldığı gün bilgisini aldı. Emir, hükümetin aramaları dinlemesine ya da aramaların içeriğine dair detay almasına ise izin vermiyor.

Obama yönetimi yetkilisi, Guardian’da tarif edilen türdeki bilginin, ABD’ye yönelik terörist tehditlerinden ülkenin korunmasına ilişkin önemli bir araç olduğunu söyledi.

Yetkili ayrıca bu tür bilgilerin, terörle mücadele ekiplerinin, bilinen ya da şüphelenilen teröristlerin terör eylemleriyle ilişkileri olabilecek diğer kişilerle irtibatta olup olmadıklarına ilişkin bilgi sahibi olmalarına olanak sağladığını belirtti.

Guardian’da çıkan haber sonrasında liberal aktivistler tepkilerini dile getirdiler. ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, kapsamlı izlemenin çok çirkin olduğunu belirtti.

Amerikan İnsan Hakları Birliği (American Civil Liberties Union) uygulamayı “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Ayrıca İlerici Değişim Kampanyası Komitesi (Progressive Change Campaign Committee) isimli grup, Obama yönetimine ilişkin acil bir kongresel tahkikat talep eden bir “olağanüstü hal dilekçesi” başlattı.(TurkishNY.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder