17 Haziran 2013

Türkiye Niye Hedef Alındı?

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre İngiliz istihbaratı 2009'daki G20 zirvesi katılımcılarını gizlice dinledi. Dinlenenler arasında Maliye Bakanı Şimşek'in de bulunduğu bildirildi.


ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) internet kullanıcılarını ve telefon görüşmelerini izlediğini basına sızdıran eski istihbarat mensubu Edward Snowden'ın belgelerine dayandırılan haber Guardian gazetesinin pazar günkü baskısında yayımlandı.

Habere göre 2009 yılında Londra'da yapılan G20 zirvesine katılan, aralarında müttefik Türkiye ve Güney Afrika'nın da bulunduğu ülkelerden temsilcilerin bilgisayarları ve telefon konuşmaları gizlice izlendi. Bazı delegelerin ise istihbarat teşkilatının önceden hazırladığı paravan internet kafelere yönlendirildiği iddia edildi. Bu sayede email hesaplarının izlenmesi ve şifrelerin ele geçirilmesinin hedeflendiğine işaret edildi.

Guardian, "Türkiye niye hedef alındı?" başlıklı haberinde ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve muhtemelen 15 kişilik heyetinin hedef alınmasını "elektronik ortamda yapılan gizli dinlemenin ne kadar ürkütücü boyutlara ulaştığının bir örneği" olarak değerlendirdi. 2 Eylül 2009'da Londra'da başlayan G20 maliye bakanları toplantısı ile ilgili 'son derece gizli' ibareli belgede, hedefin Ankara'nın malî reform ve regülasyon ile ilgili yaklaşımının yanı sıra Türkiye'nin diğer G20 üyeleriyle işbirliği isteğinde olup olmadığı bilgisine ulaşmak olduğu belirtiliyor.


'Başbakan haberdardı'

Haberde izlemelerin ardında ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) İngiltere'deki karşılığı olan İngiltere Devlet İletişim Birimi'nin (GCHQ) bulunduğu iddia edildi. 45 analistin delegelerin konuşmalarını 24 saat izlediği ve operasyondan dönemin başbakanı Gordon Brown'un da haberdar olduğu iddia edildi.Kuzey İrlanda'da yapılacak G8 zirvesi öncesinde yayımlanan haber büyük ilgi gördü.

Öte yandan ABD'deki veri skandalına yeni boyutlar ekleniyor. Facebook ve Microsoft'un ardından Apple da ABD yönetiminin kendisinden istediği verilerle ilgili rakamları açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada ABD resmî makamlarının kendilerinden geçtiğimiz 6 ayda 4 bin ila 5 bin veri istediği bildirildi. Verilerin hırsızlık gibi suçlar, kayıp vakaları ve ulusal güvenliği ilgilendiren konularda talep edildiği kaydedildi.
©Deutsche Welle Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder