6 Haziran 2013

Karayiplerin Derinliklerinde Yeni Balık Türü Keşfedildi

Zookeys dergisinin yeni yayınladığı rapora göre, 156-166 metre derinlikte numune toplamaya çalışan Tayvanlı araştırmacılar, yanlışlıkla yakaladıkları balığın yeni bir tür olduğunu fark etti.


Smithsonian Institution Derinlerdeki Kayıkları Gözlem Projesi (DROP) kapsamında yapılan araştırmalarda bulunan balığın, Horozbina türüne ait olduğu belirtildi.  Boyu yaklaşık 2,5 santimetre olan balığa,  proje ekibi tarafından ‘Haptoclinus dropi’ adı verildi.

DROP araştırma ekibi, balık türlerini yakalamak için Curasub denizaltılar kullanıyor. Büyük camları ve dalgıçlardan çok daha derine inebilme özelliği olan Curasub denizaltılar artık turistler kadar denizle ilgili araştırmacılar tarafından da kullanılıyor.


İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN ETKİSİ ÖLÇÜLÜYOR
Soluk, gri renki gövdeye sahip olan balık, karnının iki tarafında dikdörtgen biçiminde turuncu renkli bir bölgeye ve tam ortasında beyaz bir bölüme sahip. Haptoclinus dropi’nin irisi ise sarı ve turuncu renkte.

Yeni türler keşfetmenin yanı sıra, DROP araştırmaları Güney Karayip denizi derinlerdeki tropik kaya çeşitliliğini keşfetmeyi hedefliyor. Bu derinlerdeki kayalıklar, normal su kayalıklarının uzantısı; fakat derinde olmaları onların araştırılmasını zorlaştırıyor.

Drop internet sitesindeki açıklamaya göre, bilim insanları bölgede çeşitliliğin zamanla değişimini gözlemlemek istiyor. Değişen iklimlerin çeşitlilik üzerindeki etkisi de araştırmacıların ilgisini çekiyor.(ntvmsnbc)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder