7 Haziran 2013

Erdoğan'dan Protestoculara Ortaklık Önerisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerine katılan çevreci gençlere ortaklık önerirken, AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Füle ise orantısız güç kullanan polislerin cezalandırılmasını istedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Gezi Parkı eylemlerine değindi. Sosyal medyada ‘korkunç‘ bir yalan kampanyasının yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Çevreci kardeşlerime sesleniyorum. Çevrecilikte ortaklık yapacaksanız, gelen bu Başbakanınızla yapın. Çevreyi tarihi, kültürüyle, yeşiliyle tanıdım. Ben belediye başkanlığı yapmış bir adamım. Yeşilin ne olduğunu bilirim“ dedi.

“Demokrasi talebiyle karşıma çıkanlara canım feda“ diye sözlerini sürdüren Erdoğan, sadece yüzde 50'nin değil, yüzde 100'ün partisi olduklarını belirterek “Hükümetle meseleniz varsa sandıkta hesap sorun“ diye konuştu. Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) depreme dayanıklı olmadığını ve onun yerine barok mimariyle bütünlük arz edecek bir opera binası yapılmasının planlandığını Erdoğan, bunun kararının seçim öncesinde verildiğini, ancak şimdi ‘vandalizm‘ yandaşlarının çıkıp ‘yıktırmayız‘ dediğini dile getirdi. Erdoğan, planlanan Topçu Kışlası'nın da AVM olmasının mümkün olmadığını, bir şehir müzesinin düşünüldüğünü söyledi.
Çözüm istemeyenlerin olayların içinde olduğunu savunun Erdoğan, “Gezi Parkı‘nda olanların bir kısmını da o sürecin içine katma gayretindeler“ diye sözlerini sürdürdü.

AB'ye eleştiri

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin de bulunduğu toplantıda Avrupa Birliği'ne yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, Türkiye'ye verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti. AB'nin özgürlük ve yargı bağımsızlığı eleştirilerinin haksız olduğunu ve AB'nin Türkiye'yi değil, aslında kendini bloke ettiğini savunan Erdoğan, “Bugün Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye, birkaç küçük düzenlemeyle AB'ye girmeye her haliyle hazırdır“ dedi.

Türk gazetecilerin Almanya'daki NSU davasına alınmamasını da eleştiren Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye vize muafiyeti getirmesi gerektiğini de kaydetti.

'Sorumlular cezalandırılmalı'

Toplantıda bir konuşma yapan AB yetkilisi Füle de Gezi Parkı olaylarında orantısız şiddet kullanan polislerin cezalandırılmasını istedi. Füle, “Şu anda önemli olan sadece hızlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi değil, aynı zamanda sorumluların yargı karşısına çıkartılmasıdır“ dedi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen ülkelerin yüksek demokrasi standartlarını yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Füle, düşünce ve toplanma özgürlüğü ile birlikte basın özgürlüğüne dikkat çekerek parlamentoda temsil edilmeyen kesimlerin de dikkate alınmasını istedi.(Deutsche Welle Türkçe)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder