13 Temmuz 2013

Suudi Prenses ABD’de Kafes İçinde Duruşmaya Çıkarıldı!

İnsan ticareti suçlamasıyla tutuklanan Suudi Prenses Meshael Alayban (42), hakkında belirlenen 5 milyon dolarlık kefalet ücretini ödeyerek serbest kaldı.

Fakat yetkililer, Alayban’ın yaşadığı yer olan Güney California’dan çıkmasını engellemek için kadının uyması gereken katı seyahat şartları getirdiler ve GPS cihazıyla izlenmesine karar verdiler.

Associated Press’in haberine göre savcıların, Suudi Prens Abdulrahman bin Nasser bin Abdulaziz al Saud’un altı karısından biri olduğunu söyledikleri Alayban, tutuklanmasının bir gün sonrasında yüklü miktardaki kefalet ücretini ödeyerek Perşembe günü serbest kaldı.

Alayban’ın mahkemesinin tarihi 29 Temmuz olarak belirlendi.

Söz konusu olay, Alayban’ın 30 yaşındaki Kenyalı hizmetçisinin, evden kaçmayı başarıp yolda durdurduğu bir otobüsteki yolculardan birine kaldığı yerde isteği dışında tutulduğunu ve insan ticareti kurbanı olduğunu düşündüğünü söylemesi üzerine gelişti. Söz konusu yolcu, kadına yardımcı olup, kadının polisle irtibata geçmesini sağladı.


Bunun üzerine Alayban’ın ailesiyle birlikte yaşadığı evine giden polisler, arama izinleri sayesinde kontrol ettikleri Orange County, Irvine’deki evde Alayban’ı tutukladılar. Bu arada evde, Filipinli oldukları belirtilen dört hizmetçi daha bulunuyordu.

Perşembe günü mahkeme sonrasında konuşan Orange County Bölge Savcısı Tony Rackauckas, Kenyalı hizmetçinin “zorla çalışmaya” maruz bırakıldığını söyledi ve Alayban’ı bir köle sahibine benzetti.

Accused: These images provided by the Irvine Police Department shows Meshael Alayban, who was arrested July 9, 2013 in Irvine, California, for allegedly holding a domestic servant against her will
Özgürlük Bildirgesi’nden ve köleliğin ABD’de yasadışı olmasından bu yana 150 yıl geçtiğine dikkat çeken Rackauckas, California’da böyle bir durum görülmesinin hayal kırıklığına uğratıcı olduğunu belirtti.

Savunma avukatı Paul Meyer, konuya ilişkin yorum yapmayı kabul etmedi fakat önceden yaptığı bir açıklamada konunun sadece çalışma saatlerine ilişkin bir sorundan ileri geldiğini belirtmişti.

Kenyalı hizmetçiyle irtibata geçmesi yasak olan Alayban ayrıca, mahkeme izni olmadan Orange County’den ayrılamıyor.

Pasaportunun, Alayban için çalışmak üzere ülkesinden ayrıldığı vakit elinden alındığını söyleyen Kenyalı hizmetçi, uzun saatler çalışmaya zorlandığını ve kendisine söylenen ücretin sadece küçük bir kısmını alabildiğini iddia ediyor.


Rackauckas, ismi açıklanmayan Kenyalı hizmetçinin ve beraberindeki diğer dört hizmetçinin pasaportlarının kiralık bir kasada tutulduğunu söyledi.

Evdeki diğer dört kadın, yetkililerin eve gelmeleriyle polisle birlikte gönüllü olarak evden ayrıldılar.

Alayban’a, bu dört kadınla alakalı olmak üzere herhangi bir suçlamada bulunulmadı. Polis, çalışanların fiziksel istismara maruz kaldıklarına ilişkin bir belirti olmadığını söyledi.

Alayban suçlu olduğunun kanıtlanması halinde, azami 12 yıl hapis cezası alabilir.(turkishny.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder