31 Temmuz 2013

Google Chromecast isimli cihazıyla televizyonda yeni bir atılım yapmayı hedefliyor

Google bir dizi yanlış çıkışın ardından Çarşamba günü evlerin oturma odalarına girmek için yeni bir girişimde bulundu.


Arama devinin tanıtımını yaptığı 35 dolarlık cihaz, televizyonların mobil cihazlarla kablosuz bağlantı kurarak televizyon ekranlarından internetteki içeriğe ulaşabilmelerini sağlıyor.

Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonların tüketicilerinin zamanının büyük bölümünü ele geçirmesine rağmen ev eğlence sistemi denildiğinde televizyonla interneti buluşturma fikri halen önemli bir odak noktası. Google da son olarak attığı adımla Apple ve Microsoft  gibi rakiplerine katılmış oldu.

Google'ın Chromecast isimli 5 santimlik televizyon cihazı görünüş olarak usb'den bağlanan flash sürücülere benziyor. HDMI girişinden bağlanan cihaz, kablosuz internet bağlantısıyla akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayarlardan kontrol edilebiliyor.

Google'ın Android yazılımının yanında, Apple'ın iPhone ve iPad'leri ile de uyumlu olan cihaz Çarşamba günü BestBuy.com, BestBuy.com ve Google'ın uygulama mağazası Play store'da satılmaya başladı.

Chromecast, Apple'ın 99 dolardan satılan benzer özelliklere sahip cihazına göre düşük fiyatıyla öne çıkıyor. Apple TV isimli cihazın kullandığı "AirPlay" teknolojisi Chromecast ile benzer ancak daha fazla özelliğe sahip ve uygulamalar direkt olarak üzerinde çalışıyor. Microsoft'un 199 dolardan satılan Xbox 360 isimli oyun konsolu da "SmartGlass" ismi verilen benzer bir teknolojiye sahip, Apple, Android ve Microsoft'un yazılımını kullanan akıllı telefonlar tarafından kontrol edilebiliyor.

Apple 2007 yılından bu yana 13 milyon adet Apple TV satışı yaparken bu satışların yarısı geçen yıl gerçekleşti.

Chromecast kullanıcıları örnek olarak internete bağlı tabletlerinden YouTube'deki videolara ulaşarak televizyonlarında görüntüleyebiliyor. Google milyonlarca internet sitesi ve uygulamayla internet üzerinden en fazla reklam yayınlayan şirket. Dolayısıyla Google'ın internetteki içeriğin televizyonlarda daha fazla yer almasını sağlaması şirketin ana faaliyet alanı için de oldukça önemli.

—Bu habere Ian Sherr de katkıda bulunmuştur.
www.wsj.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder