Küresel piyasalar, İngiltere'deki referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) yanlılarının zaferle çıkmasının sterlini 30 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indirmesi ve Avrupa bankalarında rekor düşüşlere yol açması ile birlikte sert hareketlere sahne oldu.
Londra'da ETF Securities araştırma ve yatırım müdürü James Butterfill, "Durum korku verici, daha önce böyle bir şey görmedim," dedi ve "Dönemsel varlıkların her çeşidinden çıkışlar göreceğiz. Birçok yatırımcı ters yakalandı ve birçou çok para kaybedecek" şeklinde görüş bildirdi.
Sterlin rekor hızda düştü ve Avrupa hisse senetleri 2008'den bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Yen dolar karşısında güçlendi ve 2013'ten bu yana ilk kez 100 seviyesini aştı. Altın yedi yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini yaptı ve ABD'nin gösterge Hazine tahvilinin faizi 2009'dan bu yana en sert düşünü gerçekleştirdi.
"Ayrılma" yanlılarının zaferi, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın istifa etmesine neden olurken, İskoçya'nın Birinci Bakanı Nicola Sturgeon, bağımsızlık konusunda ikinci referandumun masada olduğunu söyledi. Referandumun sonucu, geçen hafta bahis şirketlerinin ihtimallerinin brexit şansının bire karşı dört olduğuu işaret etmesinin ardından riskli varlıklara yatırım yapan birçok yatırımcıyı ters duruma düşürdü.
Referandumun nihai sonucu yerel saat ile 07:00'de (TSİ 09:00) açıklandı ve buna göre, "ayrılma" yanlıları oyların yüzde 52'sini alırken, "kalma" taraftarları yüzde 48'de kaldı. JPMorgan Chase & Co. ve HSBC Holdings Plc, bu sonucun binlerce istihdamı İngiltere'nin dşına taşımalarına neden olacağını kaydetti. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Financial Times'a göre, muhtemelen AAA seviyesindeki kredi notunu kaybedecek.
Bazı hisse senedi gösterge endeksleri ve para birimleri, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mark Carney'in piyasaları desteklemek için milyarlarca sterlini piyasaya vermeye hazır olduğunu ve ihtiyaç duyulduğunda ilae tedbirleri almaktan çekinmeyeceğini açıklamasının ardından kayıplarının bi kısmını geri aldı.
Küresel piyasalarda Brexit'in yansımaları şöyle gelişti;
*Sterlin yüzde 11 kadar düşüşle 1.3229 dolara kadar geriledi ve 1985'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.
*Yen dolar karşısında, 99.02'yi gördükten sonra, yüzde 3.2 güçlenerek 102.85 seviyesine geldi.ve 2013'ten bu yana ilk kez 100 seviyesini aştı.
*FTSE 100 Endeksi yüzde 8.7 kadar düşerek 2008'den bu yana en hızlı güniçi düşüşünü yaptı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadelileri yüzde 5.1 ile izin verilen en yüksek düşüşü gerçekleştirdi ve bu düşüş sonucu işlemler geçici dur duruldu.
*Altın yüzde 8.1 ralli yaparak ons başına 1,358.54 dolara çıktı ve Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 7'den fazla düştü ve Asya hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük etti.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadelileri yüzde 5.1 ile izin verilen en yüksek düşüşü gerçekleştirdi.
*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 25 baz puan düşerek yüzde 1.50'ye indi.
*Polonya zlotysi ve Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 4'ten fazla düştü ve gelişen piyasa paralarındai düşüşlere öncülük etti.
BloombergHT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder