29 Haziran 2016

IŞİD neden saldırıyor?


Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) hilafet ilan edişinin 2.yılının arefesinde İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nı hedef aldı.

36 kişinin hayatını kaybettiği saldırının arkasında IŞİD’in olduğunu Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Saldırıyı üstlendiğini açıklayan IŞİD’in 'kendine özgü bir eylem' gerçekleştirdiğini düşünen terör uzmanları da "yeni saldırılar kaçınılmaz" diyor.


Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının hemen ardından yapılan ilk değerlendirmelerde; saldırının IŞİD kaynaklı olabileceğine ilişkin yorumlar öne çıktı. Öyle ki; Atatürk Havalimanı’na uzun namlulu silahlarla gelen 3 canlı bomba, etrafa silah açtıktan sonra kendilerini üç ayrı noktada patlattı. Saldırı sonrasında İstanbul’a giden Başbakan Binali Yıldırım da "İlk emareler DAEŞ’i işaret ediyor" derken, terör uzmanları saldırıyla ilgili olarak DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

“IŞİD politikasına dikkat”

Terör uzmanı Metin Gürcan, saldırıyla ilgili DW’ye değerlendirmelerde bulunurken, "Saldırı bütünüyle IŞİD kokuyor" yorumu yaptı. "Eylem yerine dikkat edin. Uluslararası bir terminalde gerçekleştirilen eylem Türkiye’yi doğrudan uluslararası alanda sıkıştıran bir eylemdir. IŞİD’in Türkiye’nin uluslararası itibarını zedelemeye dönük eylemlere odaklandığını biliyoruz" diyen Gürcan, şöyle konuştu:

"PKK saldırıları asker, polis ya da doğrudan onların yakınındaki sivil hedeflere yöneliyor. IŞİD ise genelden doğrudan sivil hedeflere doğru ilerliyor. Saldırı tipi açısından da baktığınızda tamamen IŞİD tarzı olduğunu anlayabilirsiniz. Silahlarla olay yerine geliniyor. Silahlı çatışmaya giriliyor, korku ve kaos yaratılıyor. Sonra da bombalar patlatılıyor. IŞİD; böylesi eylemleri ilk kez yapmıyor. Türk istihbaratının ve emniyetinin ve hatta kamuoyunun çok iyi bildiği bir saldırı tipi."

Saldırının ardından "Neden şimdi" sorusunun sorulabileceğini belirten Gürcan, bu soruya da, "Ankara son dönemde IŞİD’i zora sokacak hamlelere giriyor. Rusya’yla normalleşme, İsrail’le anlaşma Suriye politikasında realist dönüşler olarak algılanıyor. İşte bu süreçte de IŞİD de Ankara’ya –Ayağını denk al, benim gücümü de gözardı edemezsin- mesajı veriyor" sözleriyle yanıtlıyor.

Metin Gürcan, Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırının 'hayatı kilitlemeye yönelik, karmaşık' bir saldırı olduğuna dikkat çekerken, "Ankara’daki otoritelerin Türkiye için öncelikli tehdidin PKK mı yoksa IŞİD mi olduğu konusunda mutlaka ivedilikle karar vermesi gerekiyor. Ankara IŞİD politikasını gözden geçirmek zorunda" uyarısını yapıyor. Gürcan’ın "Ne ilk ne de son olacak. Yeni saldırılar kaçınılmaz. Bu saldırılar güvenlik ve istihbarat zafiyetinden öte siyasi akıl ve entelektüel akıl zafiyetiyle değerlendirilmeli. Suriye’de Münbiç’i IŞİD kontrol edip saldırırken, bir yandan da YPG güçleri oraya ateş açıyor. Türkiye bu noktada kimin yanında durmalı sorusu da Ankara için en büyük fay hattıdır" yorumu da dikkat çekiyor.

“Son olmaz”

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden stratejist Prof. Mehmet Akif Okur da, saldırının IŞİD’in Brüksel Havalimanı’nda gerçekleştirdiği saldırıya birebir benzediğine dikkat çekiyor.

Okur, saldırıyla ilgili DW’ye konuşurken "İlk haberi aldıktan sonra hepimiz metroya da saldırı olur mu diye düşündük, Brüksel’deki saldırının ardından öyle olmuştu. Şimdilik öyle olmadı ama bu saldırıların son olmayacağını herkes görüyor" değerlendirmesi yaptı. Aslında saldırının arkasından IŞİD’in çıkmasının da şaşırtıcı olmaması gerektiğini anlatan Okur, "Geçtiğimiz haftalarda suikast emriyle Türkiye’ye giriş yaptıkları belirlenen birçok grup yakalandı. Kimileri yakalandı ama kimileri de böyle eylemler gerçekleştiriyor demek ki" diye konuştu. Son dönemdeki gelişmelerin Türkiye’nin de içinde olduğu koalisyonun Suriye’de büyük bir operasyon yapacağı yönünde bir algı yarattığını anlatan Okur’a göre bu algı günler öncesinden IŞİD’i de harekete geçirdi ve IŞİD Türkiye’yi hedef aldı. Okur; Türkiye için IŞİD tehdidini daha da büyüten gelişmeleri şöyle anlattı:

"Türkiye’nin Suriye’yle yakınlaşıyor olması; Suriye’de büyük bir operasyonu da gündeme getirdi. Rusya’yla gerginlik Türk uçaklarının bölgeye girişini engelliyordu. Amerika da Türkiye’yle operasyon yapma girişimlerini yoğunlaştırıyor. Sınırda; NATO uçakları için angajman kuralları kaldırılıyor. Koalisyon güçleri Irakt’ta da operasyonlar yapıyor. Irak’taki operasyonlar da IŞİD’in daha da sıkıştırılacağına işaret ediyor. Bölge çok ama çok hareketli. Bu hareketlilik IŞİD’in Türkiye’yi tehdit eden eylemleriyle daha da artacaktır. Bu saldırılarda güvenlikle ilgili tedbirler hep değerlendirilir ama Ankara’nın bölgenin gelişmeleri iyi analiz etmesi ve hareket kabiliyetini güçlendirmesi gerekiyor."

© Deutsche Welle Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder