31 Mart 2013

İşte dünyanın en ünlü 7 vergi cenneti!


Hafta boyunca bütün dünya, birçok Rus zenginin vergiden kaçırdığı milyarlarca dolara evsahiplği yapan Kıbrıs Rum kesimindeki finansal krizi konuştu. İflastan kaçabilmek için AB’nin kredi şartlarını kabul edince olan bu ülkeye paralarını kaçıran Rus zenginlere oldu.

Kıbrıs Rum Cumhuriyeti, dünyada vergi cenneti olmayı bir tür finansal strateji olarak belirlemiş 50 kadar ülke ya da bölgeden biri. Eğer uluslararası bir şirketseniz ya da varlıklı biriyseniz bu 50 ülkeden birinde paranızı tutuyor olma olasılığınız büyük. Vergi Adaleti Ağı (Tax Justice Network) isimli kuruluşun hazırladığı rapora göre dünyanın birçok ülkesindeki zenginlerin neredeyse hiç vergi alınmayan ülkelerde sakladığı para miktarı 21 trilyon dolara ulaştı.



İşte dünyanın en ünlü 7 vergi cenneti:



KIBRIS RUM KESİMİ

Nüfus: 1,1 milyon

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 23,57 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Yüzde 10 şirket vergisi ve saydamlıktan uzak bir iş ortamı

Yabancı para: Bloomberg Businessweek’e göre çoğunluğu Rus oligarklara 26 milyar dolar.



LÜKSEMBURG

Nüfus: 514 bin

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 42,19 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Reuters haber ajansına göre Lüksemburg, yüzde 6 vergi oranı ve fikri mülkiyetten elde edilen gelire muafiyet sunuyor. AB içindeki statüsü de Avrupa çapında kırmızı damga yemeden satış yapmak isteyen şirketlere çekici geliyor. Örneğin Lüksemburg’u ‘Avrupa karargahı’ ilan eden Amazon burdaki ofisi aracılığıyla tamamı vergiden muaf 2 milyar dolardan fazla kazandı.



BERMUDA

Nüfus: 70 bin

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 4,5 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Şirket gelir vergisi hiç yok. Ayrıca Bermuda yasalarındaki boşluklar, özellikle Amerikan sigorta şirketlerine parayı ada üzerinden geçirme ve IRS’in cezasından kurtulma imkanı veriyor. Adanın GSYH’nın yüzde 40’ı bu tür finansal hizmetlerden geliyor.



CAYMAN ADALARI

Nüfus: 54 bin

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla:  2,25 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Doğrudan vergi yok. Adada kayıtlı 91 bin 712 şirketin mal varlıkları toplamı 1,607 trilyon doları geçiyor. Adanın en ünlü sakini ise özellikle Dublin’deki Avrupa karargahıın parasını buraya taşıyan Facebook.



İSVİÇRE

Nüfus:  8 milyon

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla:  362,5 milyar dolar

Vergi teşvikleri: İsviçre banka hesaplarının şöhretini duymayan kalmadı. Ülkenin mevduat sahiplerinin kimlik mahremiyetini sağlayan sıkı yasaları burayı dünyanın her yerindeki zenginler için çekici yapıyor.



DELEWARE 

Nüfus:  917 bin

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla:  62 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Düşük vergi oranlarına sahip bu ABD eyaleti, şirket kurmanın son derece kolay olması nedeniyle özellikle ‘çalışanı, mal varlığı ve gerçek yatırımı’ olmayan paravan şirketlerin cenneti yapıyor. Eyaletteki şirket sayısı (945 bin 326) eyalette yaşayan insan sayısından fazla. Eyalet, ABD’de hisseleri halka açık şirketlerin yüzde 50’sinin ve Fortune 500 listesinin yüzde 64’ünün evsahibi. Dünyadan da zenginleri çekiyor. Örneğin, ‘Ölüm Taciri’ lakaplı ünlü Rus silah taciri Viktor Bout’un eyalette iki adresi vardı.



SİNGAPUR

Nüfus:  5,5 milyon

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla:  326,7 milyar dolar

Vergi teşvikleri: Sermaye kazancı vergisi yok. Reuters’in haberine göre Singapur’a akan Alman parasının miktarı iki katına çıkınca Alman hükümeti daha şeffaf bankacılık standartları için baskı yapmaya başladı. Facebook’un kurucu ortağı Eduardo Saverin, Facebook halka açılmaya karar verince ABD vatandaşlığından çıkarak yaklaşık 4 milyar dolarlıyla Singapur’a taşınması da Singapur’un vergi cenneti özelliğini gündeme taşımıştı.
(amerikabulteni)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder